نمایندگی کانن - علل عدم کارایی فیلتر UV در دوربین‌های مدرن

علل عدم کارایی فیلتر UV در دوربین‌های مدرن

علل عدم کارایی فیلتر UV

علل عدم کارایی فیلتر UV در دوربین‌های مدرن

فیلتر UV به‌عنوان ابزاری مرسوم در دوربین‌های عکاسی کاربردی بود، اما امروزه و با پیشرفته شدن دوربین‌ها، به‌مرور کارایی خود را از دست داد. براستی علل عدم کارایی فیلتر UV در دوربین های مدرن چیست؟

منظور از فیلتر UV، فیلتری برای مسدودسازی اشعه‌های UV می باشد که امروزه به‌عنوان یکی از مرسوم‌ترین فیلترهای لنز دوربین می شناسند. تقریباً هر کیت مبتدی لنز، با چنین فیلتری عرضه می‌گردد و در کنار فیلترهای پلاریزه و ND قرار گرفته است. حتی برخی از دوربین‌ها به‌صورت پیش‌فرض با فیلتر UV به فروش می رود.

علل عدم کارایی فیلتر UV

فیلتر UVتعریف و کاربرد ساده‌ای دارد: از عبور نور UV یا همان فرابنفش جلوگیری می نماید. این سؤال مطرح می‌شود که فیلتر کردن این نور چه خوبی دارد و چرا باید چنین عملی انجام شود؟

اصولاً لنزها دارای المان‌های شیشه‌ای متعدد و پوشش‌های می باشند که نور فرابنفش را مسدود می نمایند.همچنین، هر دوربین دیجیتال با یک قطعه‌ی شیشه‌ای سبز- آبی از کارخانه بیرون می آید که روی حسگر قرار گرفته و نورهای UV و IR را مسدود میکند. آیا این قطعه‌ی شیشه‌ای عملکرد کافی ندارد؟ آیا باز هم به قطعه‌ای اضافه لازم داریم تا آلودگی و مزاحمت نور فرابنفش را از بین ببرد؟

درصورت استفاده از دوربین‌ها و قطعات اپتیکی مدرن، نیاز چندانی به لنز UV ندارید. علوم نورشناسی در مدل‌های گوناگون دوربین و حسگر، بیش از تمامی المان‌های دیگر روی تفاوت‌های جزئی نور و کیفیت در عکس‌ها موثر هستند. درواقع امروزه اکثر افرادی که از فیلترهای UV استفاده می‌نمایند، نمی‌توانند تفاوت زیادی بین عکس‌های ثبت‌شده با فیلتر و بدون فیلتر تشخیص بدهند.

بسیاری از کاربران می‌گویند تنها برای محافظت از لنزهای خود از فیلتر UV استفاده می نمایند که توجیهی محسوس‌تر به‌نظر می آید. به‌هرحال استفاده از یک لایه‌ی شیشه‌ای بدون رنگ به‌عنوان محافظی بین جهان پیرامون و لنز و دوربین گران‌قیمت یک عکاس، کاری منطقی به‌نظر میاید. البته تولیدکنندگان چنین عقیده و باوری برای حفاظت با فیلتر UV ندارند. در واقع اگرچه هنوز بسیاری از عکاسان، حفاظت از لنز را بالاترین مزیت فیلترها میدانند، تولیدکنندگان می‌‌گویند که لنز فقط برای جلوگیری از عبور نور UV کاربرد دارند و محافظت، به‌عنوان کاربر ثانویه مطرح می‌گردد.

شرکت‌هایی هستند دوربین‌ها و لنزهایی را برای عکاسی طراحی و بهینه‌سازی می نمایند که برای عکاسی و فیلمبرداری در شرایطی ورای طیف نور مرئی کاربرد دارند. تجهیزاتی که برای طول موج‌های مادون قرمز و فرابنفش استفاده میشود. تحلیل طیفی یکی از بخش‌های اصلی چنین فرایندهایی بحساب می آید. آن‌ها در جریان طراحی بررسی می نمایند که کدام طول موج‌ها به تصویر نهایی منتقل می‌شوند و با چه مقیاسی باید منتقل کرد. در همین فرایندها می‌توان بررسی کرد که چه مقدار از نور فرابنفش به حسگر یک دوربین مدرن منتقل می‌شود و آیا این نور به اندازه‌ای هست که نیاز به مسدود شدن داشته باشد؟

دوربین‌های مدرن مجهز به لایه‌ی مسدودساز UV روی حسگر می باشند.

تمامی دوربین‌های با این هدف ساخته می‌شوند که طیف نور مرئی (بین ۴۰۰ تا ۷۰۰ نانومتر) را بازسازی کنند. بااین‌حال، انتقال طیفی در مدل‌های متفاوت دوربین با هم متفاوت است و خصوصاً در بین برندها، تفاوت عمده‌ای دارند. در یک بررسی، انحنای انتقال نور در ۸۲ دوربین بررسی کردند که در۱۰ تا ۱۵ سال گذشته تولید شدند. در میان دوربین‌های متعلق به شرکت‌ کانن و دیگر شرکت ها؛ محققان در بررسی خود به‌دنبال آن بودند که کدام دوربین‌ها بیشترین فایده را در استفاده از فیلتر UV برده است؟

بررسی‌ها و مقاله‌های متعدد و معتبر نشانگر اینست که فیلترهای UV، نقاط قطع نور فرابنفش را در سرتاسر سطح خود دارند که امواج از ۳۳۰ تا ۳۹۵ نانومتر را مسدود می نمایند. شیشه‌های استاندارد بدون پوشش، انتقال نور فرابنفش را در حدود طول موج ۳۵۰ نانومتری مختل میسازد. ازطرفی حتی اگر یک فیلتر بهتر استفاده کنیم که UV را در طول موج ۳۹۵ نانومتری مسدود کند، باز هم در نمودار، پایین‌تر از نقطه‌ای هستیم که دوربین‌های مدرن به‌صورت پیش‌فرض نور UV را مسدود می نمایند.

علل عدم کارایی فیلتر UV

آیا فیلتر UV فایده‌ای برای عکس‌های شما دارد؟

به‌صورت کلی اکثر فیلترهای UV نور اضافه‌ای را از رسیدن به حسگر دوربین شما مسدود نمیکنند. درواقع حسگر دوربین به‌تنهایی نور فرابنفش را بیش از فیلترهای مرسوم مسدود می نماید. درنتیجه می‌توان مجدداً همان عبارت «قطعه‌ی شیشه‌ای ساده‌ی شفاف» را برای فیلترها بکار گرفت.

برخی ترکیب‌های خاص می‌توانند تأثیری جزئی روی عکاسی دارند. مثلاً یک فیلتر UV قوی با نقطه‌ی مسدودسازی۴۲۰ نانومتر در ترکیب با دوربین‌ کانن، تأثیر مثبتی خواهد داشت. به‌علاوه، بسته به دوربینی که استفاده می شود، شاید دستگاه شما با برند دیگر مسدودسازی ضعیف‌تری داشته باشد. پس در چنین شرایطی هم یک فیلتر قوی UV کاربرد دارد.

در محتوای بازاریابی برخی از شرکت‌های تولیدکننده‌ی لنز، محصولاتی با عبارت UV Haze Filter  می بینیم. تولیدکنندگان مدعی هستند که این فیلترها توانایی بیشتری در مسدودسازی نور فرابنفش دارند. هرچند آزمایش‌ها نشانگر آنست که در اکثر موارد مسدودسازی در حدود ۴۰۰ نانومتر می شود.

نور UV در چنین سبکی از عکاسی یک چالش مهم محسوب می گردد و مسدودسازی آن، مفید و حتی در برخی موارد الزامی می باشد. حتی در روزهای ابتدایی دوران عکاسی دیجیتال هم بسیاری از دوربین‌ها توانایی فیلتر کردن UV را در سطح حسگر نداشتند و استفاده از فیلتر، الزامی بود.

بررسی دوربین‌های قدیمی دیجیتال از اکثر برندها نشان می‌دهد که فیلتر کردن طول موج در آن‌ها، در محدوده‌ی ۳۵۰ نانومتر بود. دوربین‌های قدیمی تنوع و تفاوت زیادی در فیلتر کردن نور دارند و اغلب آن‌ها، ۴۰۰ نانومتر به‌عنوان یک محدوده‌ی دست‌نیافتنی مشاهده می‌شود.

 کانن در بازار به‌خاطر مسدودسازی عالی نور فرابنفش، همیشه با کیفیت بالای رنگ در عکس‌ها تشویق می‌شود. آن‌ها از مدت‌ها پیش عملکردی عالی در طراحی و ساخت فیلتر برای حسگرها داشتند. از میان دوربین‌های بررسی شده،‌ کانن به‌صورت میانگین عملکرد بهتری داشت.

کارشناسان اعتقاد دارند بهینه‌سازی انتقال طیفی نور در یک دوربین، تأثیر مستقیمی بر دقت رنگ عکس نهایی ثبت‌شده با آن خواهد داشت. ازطرفی اگر چنین دستاوردی را در نظر داشته باشیم، کیفیت عکس به همان اندازه که از طیف UV تأثیر می‌گیرد، از طیف مادون قرمز در محدوده‌ی ۶۰۰ تا ۷۰۰ نانومتر نیز تأثیر خواهد پذیرفت.

محدوده‌ی مادون قرمز در بررسی‌ها و تحلیل‌های کیفیت رنگی دوربین، اهمیت زیادی دارد. فراموش نشود که بسیاری از این تحلیل‌ها با هدف بهینه‌سازی طیف رنگ پوست انجام می‌شوند که اکثراً از نور قرمز تشکیل شده اند. تنظیم حساسیت نور قرمز یک دوربین، تأثیر قابل‌توجهی روی رنگ پوست سوژه دارد. کانن جذب نور قرمز بیشتری دارد.

در نهایت برررسی ها نشان می‌دهد هرگونه تحلیل و پردازش نور در دوربین‌های متنوع از تولیدکنندگان متنوع باید با تحلیل لایه‌ی مسدودسازی IR/UV در حسگر هریک از آن‌ها و پیش پردازش داخلی بررسی گردد. در دوربین‌های حرفه‌ای در سطح سینمایی، چند گزینه‌ی فیلتر UV/IR  در سطح حسگر در اختیار کاربر است که در موقعیت‌های گوناگون، از مدل مناسب استفاده میشود.

درواقع بسته به موقعیت ثبت تصویر، باید نور بیشتر یا کمتری در محدوده‌ی مادون قرمز و فرابنفش جذب گردد. نهایتاً تأثیر این فیلترها بسیار زیاد خواهد بود و رنگ را به‌گونه‌ای اصلاح می‌نماید که قطعاً نرم‌افزار توانایی اصطلاح در آن سطح را ندارد.

در پایان بررسی « علل عدم کارایی فیلتر UV در دوربین‌های مدرن » ؛ کابران عزیز سایت کانن برای اطلاع از قیمت و مشخصات فنی تمامی دوربین ها، لنز و تجهیزات عکاسی، و هر اطلاعاتی که برای خرید ارزان‌ و آگاهانه‌ی انواع دوربین عکاسی نیاز دارید، در سایت نمایندگی کانن در دسترس شما عزیزان می باشد. همچنین شما می توانید بصورت تلفنی با بخش فروش نمایندگی کانن تماس گرفته و اطلاعات لازم را از کارشناسان کانن دریافت نمائید. افتخار ما خرید مطمئن و آسوده شما عزیزان است.

تماس با کارشناسان